Grekiska Viner

Upptäck vårt noggrant utvalda sortiment av grekiska kvalitetsviner som fångar hjärtat och själen av Greklands vintradition. Vi erbjuder en exklusiv kollektion av viner som speglar den rika mångfalden och det genuina hantverket från Greklands mest ansedda vinregioner.

Utforska Dolda Pärlor och Exceptionella Smakupplevelser

Våra grekiska kvalitetsviner är noggrant utvalda för att ge dig en unik smakresa. Från dolda pärlor till prisbelönta viner, varje flaska berättar en historia om passion, tradition och dedikation till vinmakarkonsten. Vårt sortiment är perfekt för att förgylla dina mest minnesvärda stunder och skapa oförglömliga smakupplevelser.

En Hyllning till Greklands Vintradition

Inspirerade av våra resor genom Greklands vinodlingar, har vi samlat de finaste vinerna som var och en bär med sig en unik berättelse. Varje vin i vårt sortiment är en hyllning till de passionerade vinmakare som med kärlek och precision skapar dessa enastående viner.

Upptäck Smakerna från Greklands Vingårdar

Vårt urval av grekiska kvalitetsviner är skapat för att dela de autentiska smakupplevelserna från Greklands bästa vingårdar med dig. Utforska vårt sortiment och låt dig förföras av de komplexa smakerna och aromerna som definierar grekiska kvalitetsviner. Perfekt för alla tillfällen, från romantiska middagar till festliga tillställningar.

Läs mer

vinglas pafyllnad
vin kallare
deka red
DEKA RED

Druvor: 50% Merlot & 50% Xinomavro
Geografi: Drama, Makedonien
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 17-18°C.

Vinegenskaper: Vinet har en komplexitet med intressant kryddig smak och en kosmopolitisk touch. Aromen är av mörk frukt, choklad, piptobak och kryddor. Något speciellt med doften är att vinet utvecklas, medan det är i glaset. Strukturen på vinet är balanserat och det är robust. Tanninerna och syran har en bra balans. Eftersmaken är söt och långvarig, något som man kan förvänta sig av ett bra rött vin.

Vintillverkning: Rödvinet Deka är gjord av druvor som skördas samma år. Själva vinframställningsprocessen tar dock mycket längre tid. Sorterna skördas inom en månad från varandra. Först skördas Merlot i augusti och Xinomavroi slutet av september. Sedan sker en blandningsprocess. Vinet lämnas sedan att åldras i 18 månader på nya franska fat där träd från tre olika skogar blandats. Slutligen buteljeras vinet, 36 månader efter.

Passar utmärkt till: mat med mycket smak såsom kött, vilt, svamp.
Ett riktigt Bistrovin!

Se produkten på Systembolaget hemsida

deka white
DEKA WHITE

Druvor: 55% Sauvignon Blanc, 30% UgniBlanc & 15% Semillion
Geografi: Drama, Makedonien
Serveringstemperatur: 8-12 grader.

Vinegenskaper: Terroirhar spelat en viktig roll i utvecklingen av vinets profil. Det har gett en speciell smakrikhet, hög koncentration, fin struktur och komplexitet. En utmärkt ljus gulgrön färg och en överraskande förändring av aromatiska intryck, med en äventyrlig blandning av mogna gula frukter, vanilj, rostade nötter och kryddor. Mjuk smak, balanserad tjocklek och syra.

Vintillverkning: Detta är ett fantastiskt vin skapat av ”mästaren” av långa åldrande viner. Efter en ansträngande urvalsprocess överförs druvorna till behållarna. Jäsningen för Sauvignon Blanc sker i 22 dagar och under kontrollerade temperaturer som ligger mellan 14-16°C.UgniBlanc jäser i 17 dagar i en temperatur mellan 12-15°C.Semillionjäser i 24 dagar i en temperatur mellan 14-15°C. Sedan får vinet mogna i 3,5 månad på tre olika fat.

Passar utmärkt till: ljust kött samt alla havets läckerheter.

Se produkten på Systembolaget hemsida

fegites red
FEGGITES RED

Druvor: 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot & 5% Cabernet Franc
Geografi: Drama, Makedonien
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 17-18 °C.

Vinegenskaper: En glänsande lilarödfärg med violetta reflektioner. Fruktaromer med diskreta mineralnoter. Fullbordat och balanserat vin med silkeslena tanniner. Lång sammetsartad eftersmak av torkad plommon och vanilj. En robust smak som är välstrukturerad.

Vintillverkning: Skörden sker under gryningen, när druvor är i sitt bästa och mest dynamiska tillstånd och ännu inte har påverkats av solens värme. Detta gör att de aromatiska och fenoliskaelementen i varje sort bibehålls. Sedan sker den typiska processen för framställning av rött vin under en kontrollerad temperatur. Under jäsningen läggs de på franska ekfat och är kvar på dem i 12 månader. Sedan tappas vinet upp och lämnas för att mogna i ytterligare 12 månader.

Passar utmärkt till: chark och ost. Ett härligt mingelvin

Se produkten på Systembolaget hemsida

fegites rose new
FEGITES ROSÉ

Druvor: 85% GrenacheRouge & 15% Cabernet Sauvignon
Geografi: Drama, Makedonien
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 8-10°C.

Vintillverkning: GrenacheRouge är en druva med medium syra, men som har en utmärkt fruktig smak och aromatisk intensitet. Druvan skördas i början av september då denna sorten gillar värme och tål torrt väder. När druvorna är plockade genomgår de en blötläggningsprocess där druvorna ligger 2-gradigt vatten i ca 18 timmar. Sedan tillämpas saigneé-metoden. Jäsningen sker med en kontrollerad temperatur på 14 °C.

Vinegenskaper: Fegites Rosé är ett kryddig och annorlunda rosévin som sticker ut bland de flesta viner som tillhör denna kategori. Med en ljus laxrosa färg och lila reflektioner har den en doft av intensiv rosaromoch med vilda blomnoter, en mun med fin surhet och en smak av vit persika.

Passar utmärkt till: Fisk och skaldjur samt vitt kött.

Se produkten på Systembolaget hemsida

fergites white new
FEGITES WHITE

Druvor: 50% Sauvignon Blanc & 50% Asyrtiko
Geografi: Drama, Makedonien
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 8-10°C.

Vinegenskaper: En ljus, kristallklar färg med gyllne reflektioner. Intensiv och komplex doft av citrusfrukter samt tropiska frukter. Balanserad och med en aromatisk varaktighet. Serveras helst vid 8-10°C.

Tillverkning: De olika druvorna skördas mellan 20-25 dagar från varandra. Först skördas Sauvignon Blanc och därefter Asyrtiko. Asyrtiko är en sur och explosiv sort. Efter att alla skadade druvor rensats bort genomgår sorterna en blötläggningsprocess där druvorna ligger i 2-gradigt vatten i ca 36 timmar. Jäsningen sker sedan vid en kontrollerad temperatur på 14°C. Vinet lagras i ståltankar och buteljeras efter 2-3 månader.

Passar utmärkt till: Ett härligt friskt och sött mingelvin. Både till dessert, dessertostar samt fruktfat.

Se produkten på Systembolaget hemsida

skertso white
SKERTSO WHITE

Kategori: Vitt halvtorrt vin
Serveringstemperatur: +8 gr

Sortens sammansättning: Muscat av Alexandria
Ett vin med en ljus vitgul färg som framhävs i sin vita flaska, med robust syra, rund, med en balanserad struktur i munnen och en behaglig eftersmak som varar.
Skertso White med intensiv aromatisk potential, livlig fruktig karaktär som framhäver sorten som den kommer ifrån.

Aromer av exotiska frukter, citronverbena och jasmin sticker ut i varje glas.

Passar utmärkt till: fisk eller kyckling med kryddstark smaksättning, asiatisk mat

SKERTSO ROSÉ

Kategori: Rosé halvtorrt vin
Serveringstemperatur: 8-10 grader.

Sortens sammansättning: Grenache Rouge / Supermogen Merlot
Läcker rosfärg, delikata aromer av röda blommor, karamell och jordgubbar och rik munkänsla, smörig, med mjuk sötma och tillfredsställande syra som fräschar upp den.
Blandningen av de två sorterna ger en halvtorr rosé, dynamisk med en speciell personlighet.

Passar utmärkt till: som aperitif men du kan njuta av den med gula ostar och grönsallader.

Thyrsus White
THYRSUS WHITE

Semi-dry

Kategori: Adriani, PGI Drama “Makedonien”
Druvsorter: Malagouzia / Viognier

Thyrsus har en blek citrongul färg och en medelintensiv doft med aromer av vita blommor, vit frukt och stenfrukt som utvecklas till apelsinblomma och kompletteras med örtiga toner av citronverbena och timjan. Avslutningen har inslag av honung och vaxkaka. Vinet är torrt med medelhög syra och en fyllig kropp, vilket ger en balanserad smakupplevelse med en medellång eftersmak.

Thyrsus är skapad av vår yngsta oenolog, Alexandros Tsalkos. Grekiskt vin med fransk finess!

Passar utmärkt till: Ytterligare ett smakfullt Bistrovin!
Kryddiga kycklingrätter, skaldjur i alla dess former samt även härligt till ost.

Endast Restaurang, Partihandlare och till Vinsällskap

mataroa amber new
MATAROA AMBER

Kategori: Skyddad geografisk beteckning "Drama"
Druv sammansättning: Sauvignon Blanc
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 8-10°C.

Vinifiering: 12 timmars kryoextraktion. Mild press. Alkoholjäsning i rostfri ståltank och mognad av vin i 6 månader med sin fina jästfällning. Buteljering med minimalt med sulfiter.
Vinodling: Minsta möjliga ingrepp
Funktioner: Citrus och citronaromer. Fyllig mun med lång eftersmak av honung. Toner av jordiga aromer

Passar utmärkt till: en klar favorit till fisk, sushi och skaldjur

MATAROA GOLD DRY WHITE

Kategori: Skyddad geografisk beteckning "Drama"
Druv sammansättning: Semillon Semillon
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 8-10°C.

Vinifiering: 12 timmars kryoextraktion. Mild press.
Alkoholjäsning i rostfri ståltank och vinmognad i 6 månader med sin fina jästfällning med bomullsage.
Buteljering med minimalt med sulfiter.
Vinodling: Minsta möjliga ingrepp

Funktioner: Aromer av vita blommor och citrus. Honungstoner med en sammetslen lång eftersmak.

Passar utmärkt till: Ytterligare ett ”naturvin” med modern touch som passar väldigt bra både till medelhavsmat samt till det asiatiska köket.

MATAROA NAUTICAL DRY WHITE

Kategori: Skyddad geografisk beteckning "Makedonien"

Druvsort: Assyrtiko
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 8-10°C.

Vinifiering: 12 timmars kryoextraktion. Mild press
Alkoholjäsning i rostfri ståltank och vinmognad i 4 månader med sin fina jästfällning med batonage.
Buteljering med minimalt med sulfiter.
Vinodling: Minsta möjliga ingrepp

Innehåll: Jod och örtdofter. Fyllig mun med hög syra.

Passar utmärkt till: sallader, skaldjur, fläsk, krämiga såser, rökta ostar och mycket mer.
Gärna lite mindre kryddiga rätter så man ej tar över den härliga druvan.

MATAROA DRY ROSÉ

Kategori: Skyddad geografisk beteckning "Drama"
Sortens sammansättning: Merlot
Serveringstemperatur: Serveras helst vid 8-10°C.

Vinifiering: 12-timmars kryoextraktion, mild press
Alkoholjäsning i rostfri ståltank och mognad i 11 månader med sin fina jästfällning med batonage.
Buteljering med minimalt med sulfiter.
Vinodling: Minsta möjliga ingrepp

Kännetecken: Aromer av blommor och svarta frukter från skogen.

Passar utmärkt till: lamm, anka, nöt samt även en riktig goding till pizza.

MATAROA RUSTIK TORR ROSÉ

Kategori: Skyddad geografisk beteckning "Makedonien"
Druvsortens sammansättning: Xinomavro
Serveringstemperatur: 16-18 grader

Vinifiering: 3 timmars kryoextraktion. Blödning/saignée-metoden
Alkoholjäsning i rostfri ståltank och mognad i 9 månader med sin fina jästfällning.
Buteljering med minimalt med sulfiter.
Vinodling: Minsta möjliga ingrepp

Egenskaper: Aromer av tomater, söta kryddor och växtelement med mjuk mineralitet.

Passar utmärkt till: vegetariskt samt till rätter med fläsk eller lammkött

MATAROA RÖD TORR

Kategori: Skyddad geografisk beteckning "Drama"
Sortens sammansättning: Cabernet Sauvignon
Serveringstemperatur: 16-20 grader

Vinifiering: Mild press.
Alkoholjäsning i rostfri ståltank och mognad i 11 månader med sin fina jästfällning med batonage.
Buteljering med minimalt med sulfiter.

Vinodling: Minsta möjliga ingrepp

Funktioner: Toner av viol, kryddor och röda frukter. Fyllig kropp med bra syra.

Passar utmärkt till: kötträtter, hamburgare, färsk svamp samt blåmögelost.