Skip to content

OMSORGSFULLT UTVALDA VINER

Vi älskar att upptäcka nya plaster och smaker under våra resor. Och ibland springer vi på smakupplevelser som är för bra för att inte erbjuda resten av världen. Dessa viner och dess historia är ett exempel på detta.

Deka Red

Druvor: 50% Merlot & 50% Xinomavro

Geografi: Drama, Makedonien  

Vinegenskaper: Vinet har en komplexitet med intressant kryddig smak och en kosmopolitisk touch. Aromen är av mörk frukt, choklad, piptobak och kryddor. Något speciellt med doften är att vinet utvecklas, medan det är i glaset. Strukturen på vinet är balanserat och det är robust. Tanninerna och syran har en bra balans. Eftersmaken är söt och långvarig, något som man kan förvänta sig av ett bra rött vin. Serveras helst vid 17-18°C.

Vintillverkning: Rödvinet Deka är gjord av druvor som skördas samma år. Själva vinframställningsprocessen tar dock mycket längre tid. Sorterna skördas inom en månad från varandra. Först skördas Merlot i augusti och Xinomavroi slutet av september. Sedan sker en blandningsprocess. Vinet lämnas sedan att åldras i 18 månader på nya franska fat där träd från tre olika skogar blandats. Slutligen buteljeras vinet, 36 månader efter 

Deka White

Druvor: 55% Sauvignon Blanc, 30% UgniBlanc & 15% Semillion

Geografi: Drama, Makedonien  

Vinegenskaper: Terroirhar spelat en viktig roll i utvecklingen av vinets profil. Det har gett en speciell smakrikhet, hög koncentration, fin struktur och komplexitet. En utmärkt ljus gulgrön färg och en överraskande förändring av aromatiska intryck, med en äventyrlig blandning av mogna gula frukter, vanilj, rostade nötter och kryddor. Mjuk smak, balanserad tjocklek och syra. 

Vintillverkning: Detta är ett fantastiskt vin skapat av ”mästaren” av långa åldrande viner. Efter en ansträngande urvalsprocess överförs druvorna till behållarna. Jäsningen för Sauvignon Blanc sker i 22 dagar och under kontrollerade temperaturer som ligger mellan 14-16°C.UgniBlanc jäser i 17 dagar i en temperatur mellan 12-15°C.Semillionjäser i 24 dagar i en temperatur mellan 14-15°C.Sedan får vinet mogna i 3,5 månad på tre olika fat.  

Feggites Red

Druvor: 90% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot & 5% Cabernet Franc

Geografi: Drama, Makedonien  

Vinegenskaper: En glänsande lilarödfärg med violetta reflektioner. Fruktaromer med diskreta mineralnoter. Fullbordat och balanserat vin med silkeslena tanniner. Lång sammetsartad eftersmak av torkad plommon och vanilj. En robust smak som är välstrukturerad. Serveras helt vid 17-18 °C.

Vintillverkning: Skörden sker under gryningen, när druvor är i sitt bästa och mest dynamiska tillstånd och ännu inte har påverkats av solens värme. Detta gör att de aromatiska och fenoliskaelementen i varje sort bibehålls. Sedan sker den typiska processen för framställning av rött vin under en kontrollerad temperatur. Under jäsningen läggs de på franska ekfat och är kvar på dem i 12 månader. Sedan tappas vinet upp och lämnas för att mogna i ytterligare 12 månader.

Fegites Rosé

Druvor: 85% GrenacheRouge & 15% Cabernet Sauvignon 

Geografi: Drama, Makedonien  

Vintillverkning: GrenacheRouge är en druva med medium syra, men som har en utmärkt fruktig smak och aromatisk intensitet. Druvan skördas i början av september då denna sorten gillar värme och tål torrt väder. När druvorna är plockade genomgår de en blötläggningsprocess där druvorna ligger 2-gradigt vatten i ca 18 timmar. Sedan tillämpas saigneé-metoden. Jäsningen sker med en kontrollerad temperatur på 14 °C.

Vinegenskaper: Fegites Rosé är ett kryddig och annorlunda rosévin som sticker ut bland de flesta viner som tillhör denna kategori. Med en ljus laxrosa färg och lila reflektioner har den en doft av intensiv rosaromoch med vilda blomnoter, en mun med fin surhet och en smak av vit persika. Serveras helst vid 8-10 °C.

Fegites White

Druvor: 50% Sauvignon Blanc & 50% Asyrtiko 

Geografi: Drama, Makedonien  

Vinegenskaper: En ljus, kristallklar färg med gyllne reflektioner. Intensiv och komplex doft av citrusfrukter samt tropiska frukter. Balanserad och med en aromatisk varaktighet. Serveras helst vid 8-10°C.

Tillverkning: De olika druvorna skördas mellan 20-25 dagar från varandra. Först skördas Sauvignon Blanc och därefter Asyrtiko. Asyrtiko är en sur och explosiv sort. Efter att alla skadade druvor rensats bort genomgår sorterna en blötläggningsprocess där druvorna ligger i 2-gradigt vatten i ca 36 timmar. Jäsningen sker sedan vid en kontrollerad temperatur på 14°C. Vinet lagras i ståltankar och buteljeras efter 2-3 månader. 

SKERTSO White

Skertso White

Druvor:

Geografi 

Vinegenskaper:

Tillverkning:

Scroll To Top